Kroppsspråkets betydelse i servicesammanhang

Kroppsspråket, rösten, mimiken och gester – allt registreras av kunden mitt emot dig. Du kan säga en sak, men se ut som att du menar något annat. Resultatet blir att kunden misstror dig och blir negativt inställd. I vissa fall kan resultatet till och med leda till en konflikt.

Jämför med en skådespelare – en skådespelare kan inte bara gå in på scen och börja läsa från sitt manus. För att uppnå önskad effekt hos publiken måste skådespelaren tolka orden och för att kunna föra över tolkningen till publiken måste skådespelaren använda sitt kroppsspråk. Utan att använda kroppsspråket skulle det saknas en mängd nyanser i det skådespelaren säger och vill förmedla till sin publik.

Så dagens övning för att bli bättre i servicesammanhang är att prata framför spegeln en liten stund. Ser du trovärdig ut? Skulle du köpa en vara eller tjänst av dig själv?

Det här inlägget postades i Okategoriserade, Service. Bokmärk permalänken.

5 svar till Kroppsspråkets betydelse i servicesammanhang

 1. Hej Camilla,
  Jag över mig framför spegeln nu med mitt manus inför filminspelningen nästa vecka. Pirrigt! Ett tips jag fick var att spela in mig själv med mobilen och se resultatet. Kameran är inte nådig måste jag säga. Kroppspråket är A&O som du säger, måste öva!

  • Camilla skriver:

   Jag håller tummarna för nästa veckas filminspelning. Bara det att man övar sitt kroppsspråk gör att man har kontroll – gäller bara att inte vara för kontrollerad och riskera att bli onaturlig. Det är också viktigt att öva på.

 2. Lis skriver:

  Kroppsspråket säger väldigt mycket och man läser omedvetet in mycket av kroppsspråket. Bra att filma sig själv för att upptäcka ex ovanor. Ibland kan man ju veva lite för mycket i armar och händer när man pratar och då kan personen inte lyssna tillslut utan bara ser dessa armar som går runt 😉

 3. martina skoog skriver:

  Ja och så jobbigt det kan bli om man pga en skada inte kan använda sitt kroppsspråk som man vill. Är det viktigt att berätta det så att folk förstår eller så ser dom det ända?

 4. Johanna skriver:

  Ha ha
  Ja det måste jag testa! Om jag vågar även filma mig själv…
  /Johanna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *