Ett klagomål är en hjälp till att bli bättre

Det är alla medarbetares skyldighet att fånga upp kritiska åsikter och föra dem vidare så att tjänster eller produkter kan utvecklas och bli bättre.
I servicesammanhang är det därför av yttersta vikt för att ett företag och dess medarbetare ska kunna ge utmärkt service och ett bra bemötande att organisationen är lyhörd – att organisationen lyssnar både på sina medarbetare och på sina kunder.

Genom lyhördhet kommer chansen att utvecklas. En kund som klagar är en kund som visar intresse och engagemang och som företaget kan fånga upp och rätta till problemet för. En kund som aldrig klagar är en kund som företaget aldrig kan göra rätt gentemot och som kan vara förlorad för alltid.
Ett företag som följer upp klagomål är ett företag som ständigt utvecklas i sina processer, i sin service, i sitt bemötande, i sitt koncept och kanske i sin organisation.
En anställd som tar klagomål på allvar och reflekterar över dem med öppet sinne är en anställd som ständigt lär sig nya saker, nya perspektiv och utvecklas i sitt yrke.

En kund som klagar är företagets bästa produktutvecklare – kunden hjälper er till att bli bättre i er serviceleverans eller i ert produktutbud. Ta därför emot klagomålet som en gåva och tänk på att det finns företag som istället för att lyssna spenderar hundratusentals kronor på produktutveckling.

Det här inlägget postades i Service. Bokmärk permalänken.

7 svar till Ett klagomål är en hjälp till att bli bättre

 1. Zelda skriver:

  Mycket bra tankar, lättare att ta klagomålet om man tänker så här!

  • Camilla skriver:

   Klagomål kan vara riktigt jobbiga om man tar åt sig personligen av dem. Om man istället lyfter det en nivå och ser att det handlar om företaget, en tjänst eller en produkt så blir det lättare att lösa klagomålet på ett proffsigt och bra sätt.
   Det är också viktigt att tänka på att kunden kanske inte alltid har rätt, men kunden har alltid rätt att uttrycka sin åsikt.

 2. martina skoog skriver:

  Så sant! Bra inlägg

 3. Maria Nilsson skriver:

  Word sister! Mycket bra skrivet. Det är så ofta som klagomål tystas ner inom den egna organisationen, eller ännu värre – inte tas på allvar. Ibland har jag försökt lyfta klagomål på arbetsplatsen men blivit nedtystad och nonchalerad. Inte okej! Det måste alltid finnas en strävan i företag att vilja bli bättre och våga bli bättre.

  • Camilla skriver:

   Det låter hemskt att du blivit nedtystad på din arbetsplats när du försökt att lyfta fram klagomål. Det är ju det samma som att företaget inte bryr sig om att kunder klagar. Jag blir nästan alldeles mållös! Ännu mer mållös av att höra att man förutom att inte bry sig om sina kunder inte heller bryr sig om sina medarbetares engagemang och vilja att lösa något negativt till att bli något positivt. Det om något borde företaget vara rädd om.

 4. Brita Hahne skriver:

  Bra skrivet och jag håller med om vart enda ord!
  Tack Camilla!

 5. Så sant, håller med helt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *