Trevlig taxiresa

Jag har nyss varit i Stockholm under dagarna två och vid hemkomsten reflekterade jag över en sak jag även tidigare tänkt på – Alla taxichaufförer jag åkt med i Stockholm (åker oftast alltid med samma bolag) är så otroligt serviceinriktade och trevliga. Detta alldeles speciellt i relation till hur samma yrkesgrupp är i Malmö.

Hur kan det komma sig att jag alltid känner mig lite extra omhändertagen när jag åker taxi i Stockholm?

I måndags åkte jag med en chaufför som var ganska till åren kommen och frågande honom lite om hans yrkesval. Jo, han trivdes med att köra taxi, hade gjort det i många år och tyckte om sättet han träffar andra människor på. Han poängterade alldeles särskilt att det bästa med hans jobb var alla människor han träffade från jordens alla hörn.
I tisdags åkte jag med två andra chaufförer, en manlig på förmiddagen och en kvinnlig på eftermiddagen. Den manliga chauffören var nyss utbildad taxichaufför och jag var hans tionde körning. Han hade bytt till att köra taxi efter att i 20 år varit anställd inom databranschen och förklarade sitt byte av yrkeskarriär med att han behövde träffa människor och inte maskiner. Denna insikt hade slagit honom på hans 55-års dag och han valde att följa sina tankegångar och menade att det redan kändes fantastiskt.
Den kvinnliga chauffören på eftermiddagen hade kört taxi under åren hon hade små barn eftersom arbetstiderna passade henne. När barnen blev större gick hon tillbaka till sin karriär inom administration och kontorsarbete, men kom på att hon saknade att träffa människor. Sagt och gjort, så följde hon sina känslor och investerade i sin egen taxibil och återgick till att bli taxichaufför.

Vad har dessa taxichaufförer gemensamt? Jo, de älskar att träffa andra människor, att diskutera med andra människor, att lära av andra människor och de älskar att ge service till andra människor. Där har ni och jag svaret till varför jag alltid har så trevliga taxiupplevelser i vår huvudstad.
Att sedan detta stora taxibolag, som alla jag pratat med arbetar för, dessutom satsar på serviceutbildningar och har en skriven servicepolicy gör ju sitt till. Det står t ex skrivet i deras servicepolicy att de alltid ska öppna dörren till sina kunder. Trevligt och genomtänkt! Dock skulle allt falla platt om det inte var så att deras anställda genuint faktiskt gillar andra människor.
Jag får aldrig samma känsla av samma yrkeskår i Malmö.

Om Camilla Olsson

Camilla Olsson har lång erfarenhet från ledande befattningar inom besöksnäringen, bland annat som hotelldirektör och chef inom flygbranschen. Sedan många år driver hon också ett konsultbolag där hon är rådgivare till exempelvis hotell, restauranger och butikskedjor. Hon är också en populär föreläsare som anlitas av företag både i och utanför branschen, organisationer, universitet/högskolor och myndigheter. Camilla Olsson har skrivit böckerna "Service & Bemötande" samt "Marknadsföring för besöksnäringen".
Det här inlägget postades i Diskussioner. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *